Elektromos autókkal meghekkelt hálózatok?

Az energiaelosztó rendszerek hagyományosan egyirányú kommunikációra voltak berendezkedve, azonban ez egyre inkább kétirányúvá válik. A független áramtermelők (például lakossági napelemek) és az elektromos autók (EV-k) terjedésével egyre fontosabbá válik, hogy a csatlakozási pontok visszafelé is adatokat küldessenek a hálózatra. Ezt az igényt a lineáris kommunikációs rendszerek már nem tudják kiszolgálni, hálózatokat kell kiépíteni – mutat rá David Stokes, az ECI menedzsere.

A kibővülő és rugalmasabbá váló hálózat újabb információtechnológiai fenyegetéseket jelent, és elengedhetetlenné teszi, hogy az energiaszolgáltatók az új belépési pontokra is védelmi eszközöket telepítsenek. Ráadásul az is elengedhetetlen, hogy az információigényeket előre felmérjék, a várható adatáramlást előrejelezzék. „Ha egy kétirányú információs ponton beléptél a hálózatba, az egész hálózathoz hozzáférsz” – figyelmeztet Stokes.

A megelőzés egyik módja lehet, ha előrejelzik, az egyes hálózati pontokról milyen típusú adatok várhatóak, és a szokatlan eszközökről érkező vagy nem megfelelő formátumú adatforgalmat automatikusan letiltják, mielőtt kinyomoznák azok forrását. „Ha tudod, hogy egy pont nem küldhetne információt a rendszerbe, és mégis parancsok érkeznek róla a hálózatnak, tudhatod, hogy valami baj történt” – hoz példát a szakértő.

Kissé fejlettebb módszer, ha a fogadható információk paramétereit rögzítjük, és ha például egy szenzortól a beállított sávon kívüli adatok érkeznek, akkor azokat pufferbe tesszük, hogy egy operátor vagy egy intelligens rendszer megvizsgálhassa azokat, és megállapíthassa, hogy a hálózatot törték-e fel, vagy az eszköz hibásodott meg. Automatikusan nem kell elvetni az ilyen adatokat, mert fontos információk hordozói is lehetnek.

Erre képesek a virtualizált hálózati függvényeknek (virtualised network functions, VNF) nevezett szoftverek, amelyek minden végpontra telepíthetőek és szükség esetén gyorsan módosíthatóak. Ez utóbbi tulajdonságra szükség van, mert a felhasználási módok, a modellek, a feltételezések és a szabályzatok is változhatnak.

A lényeg mindenképpen a rugalmasság. Az iparág gyorsan változik, és a hagyományosan nehezen mozduló szolgáltatóknak lépést kell tartaniuk a változásokkal, beleértve a digitális infrastruktúra gyors modernizálását.

(Forrás: Engerati)

https://smarturban.blogstar.hu/./pages/smarturban/contents/blog/55058/pics/lead_800x600.jpg
elektromobilitás,kiberbiztonság
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?