Stuttgartból kitiltják a dízeleket

Stuttgartban rendre 82 mikrogramm nitrogén-dioxidot mutattak ki egy köbméternyi levegőben, ami több mint kétszerese az EU-ban érvényes határértéknek. A város gyakran burkolózik szmogba, a levegőminőség évente 60 napon át a lakosok egészségét is komolyan veszélyezteti. Mindezek hatására a belvárosból kitiltották a dízelmotoros gépkocsikat.

Szakértők megállapítása szerint a dízelmotorok által kibocsátott mikrorészecskék és nitrogén-dioxid évi 12.000 ember idő előtti halálát okozta Németországban. Mégis, a Daimler, a Porsche és a Bosch otthonában merésznek számít egy ilyen lépés – a gépészmérnökök szakmai szövetsége elhibázottnak is minősítette.

A város már korábban is próbálkozott a levegőminőség javításával: Németországban itt vezették be először a szmogriadót, és bátorították az autómegosztást és a tömegközlekedés használatát is. Fritz Kuhn polgármester szerint a tartós megoldás az lenne, ha az autóipar tiszta járműveket kezdene gyártani. A városvezető, aki maga is egy elektromos Smarttal jár, azt mondja: „ha Németország továbbra is uralni akarja az autóipart, élen kell járnia az elektromos autók, a fenntartható mobilitás és az önvezető járművek terén”.

(Forrás: Smart City Council Europe)

https://smarturban.blogstar.hu/./pages/smarturban/contents/blog/55045/pics/lead_800x600.jpg
környezetvédelem
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?