Érkezhet a Tesla riválisa

Ragnar Volarus

Az ugyancsak egy fizikusról elnevezett Faraday Future célja nem más, mint a Tesla riválisának lenni az egyelőre még kiaknázatlan piacon. Elvégre az elmúlt időszakban egyre több gyártó fordul az elektromos meghajtás felé.

Viszont akadt némi probléma a cégnél, amely eredetileg amerikai startup cégnek indult, ám tőkehiány és a sok előrendelés miatt pénzügyi zsákutcába került. Ekkor kínai befektetőkkel kiegészülve vegyesvállalat lett, de az 1 milliárd dolláros alaptőke kevésnek bizonyult, és a projekt behalt. 

Most viszont beszállt az üzletbe egy hongkongi befektetőcsoport (Evergrande Health), akik nem kevesebb mint 2 milliárd dollárt invesztálnak a projektbe, ezzel pedig elhárult a pénzügyi akadály. Ezzel a támogatással pedig megindulhatnak a FF gyár kivitelezési munkálatai.

A cég első konstrukciója az FF 91 villanyhajtású városi terepjáró, kőkeményen futurisztikus dizájnnal. A hajtásláncában elektromos motor a központi elem, amely mind a két tengelyt forgatja, és 130 kWó-s akkumulátorcsomag eteti a gépet. A hatótávolsága nem kevés, egészen pontosan 700-800 kilométer, az akkumulátort 4,5 óra alatt lehet 230 voltos csatlakozóról a felére tölteni.

A gyártás még idén elkezdődik, ami egészen álomszerű, hiszen a korábbi súlyos anyagi gondok hatására több vezető beosztású alkalmazott, köztük a pénzügyi részleget vezető Stefan Krause is felmondott. Az is elég komoly mélyütés volt a cégnek, hogy Ulrich Kranz technológiai vezető szerződését közös megegyezéssel bontották fel.

Ám mostanra eltűntek a felhők a Faraday Future feje fölül, és ha minden az elképzelések szerint halad, akkor először a kínai, majd az amerikai piacon jelenik meg a FF első e-autója. A gyártást mindkét esetben az éppen adott országban fogják végezni.

Fotók: Faraday Future

https://smarturban.blogstar.hu/./pages/smarturban/contents/blog/55012/pics/lead_800x600.jpg
elektromobilitás,Tesla
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?