Távközlési cégek az okosotthon-piacon?

Saját területükön, az energiaszolgáltatásban folyamatos kihívások érik a hagyományos vállalatokat: már olyan életstílus-cégek is kínálnak energiaszolgáltatást az ügyfeleiknek, mint a műsorszolgáltató Netflix vagy az e-kereskedő Amazon.

Most pedig a távközlési cégek mutatnak fokozódó érdeklődést az okosotthonok piaca iránt. A Deutsche Telekom már hét európai országban bevezette okosotthon-megoldásait, most pedig a norvég Hitch-csel társulva fejleszt okosotthon-platformot a skandináv országban. A Smart Home Solution Hitch névre keresztelt alkalmazással számos gyártó mintegy 250 eszköze kezelhető egyetlen helyről, köztük kamerák, ajtózárak és a világítótestek. A megoldáshoz már 15 norvég energiaszolgáltató is kapcsolódott, így elméletileg 150.000 háztartást érhet el.

A norvégok egyre inkább megszokják ezeket a termékeket, és egyre több vállalkozás van a piacon, de nincs köztük piacvezető. A globális cégek megoldásai – mint az Apple Homekit, a Google Home és az Amazon Alexa – nálunk nem találtak elfogadásra. A mi megoldásunk nyílt, ami azt jelenti, hogy nem szembemegyünk a versenytársainkkal, hanem befogadjuk őket” – magyarázza a Hitch vezérigazgatója, Espen Hansen.

A kínai multi, a Huawei is hasonló megoldást kínál, amely integrálja a megfigyelő- és biztonsági rendszereket, a televíziót, az egészség- és energiamenedzsment-rendszereket. A felhasználónak például lehetősége van távvezérelni a hőmérsékletet és a páratartalmat, eszközöket ki- és bekapcsolni, illetve az energiafogyasztást szabályozni. A cég emellett a lakossági napelemek életciklusát optimalizáló megoldást is fejleszt.

A távközlési cégeknek rengeteg versenyelőnye van ezen a területen: kiépített internetes infrastruktúrával rendelkeznek, szoros a kapcsolatuk a fogyasztókkal, valamint tapasztaltak az értékesítésben és az ügyféltámogatásban is.

Ugyanakkor az energiaszolgáltatók előnye, hogy integrálni tudják a lakosság által termelt áramot, napelemeket és energiatároló rendszereket tudnak biztosítani, az ő kezükben vannak az elektromosjármű-töltők, és pontosabb adatokkal is rendelkeznek az energiafogyasztási szokásokról.

(Forrás: Engerati)

Címkék: okosotthon
https://smarturban.blogstar.hu/./pages/smarturban/contents/blog/54955/pics/lead_800x600.jpg
okosotthon
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?