A Tesla adatlopási ügye tovább gyűrűzik

Ragnar Volarus

A hét elején robbant a bomba, mikor nyilvánosságra került egy Elon Musk által körbeküldött belsős email, amiben az egész cég tudtára adta, hogy egy informatikusuk nagy mennyiségű bizalmas adatot lopott el, és juttatott el harmadik feleknek, hogy szabotálja a Model 3 gyártását. 

Ipari kémet fogtak a Teslánál

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója egy emailt küldött a Tesla alkalmazottainak, miszerint kiterjedt és kártékony szabotőri munkát végzett az utóbbi időszakban az egyik kollégájuk. Mint kiderült, a spion amellett, hogy a gyártás menetét negatívan befolyásolta, még fontos információkat is kiszivárogtatott a vállalatról.

Vagy mégsem ilyen egyszerű a helyzet? A Tesla vezetősége gyorsan megnevezte a gyanúsítottat, a 2017 óta náluk dolgozó Martin Trippet, akit egy elbeszélgetés után elbocsátottak. Ám nem csak így egyszerűen, hanem a nyakába varrtak egy egymillió dolláros kártérítési pert, azzal vádolva az immár egykori dolgozót, hogy betört a cég rendszerébe, harmadik feleknek juttatott el adatokat, és valótlan állításokat szivárogtatott ki a médiának.

Ha még ez sem lenne elég, a Tesla egy megkeseredett, problémás dolgozónak írta le Trippet, akivel sok gond volt a munkahelyén, és állítólag idén tavasszal felhívta a cég nevadai napelemgyárát, és megfenyegette őket, hogy bemegy és „szétlő mindent”. A tulajdonos Elon Musk azt állítja, Tripp előléptetést szeretett volna, amit nem kapott meg, és ezért tette végül amit tett. 

Fotó: Fortune

Persze hallgattassék meg a másik fél is. Merthogy Tripp verziója az eseményekről teljesen más. Ő a Washington Postnak és a CNN-nek is nyilatkozva nem szabotőrként jellemezné magát, hanem egy fontos vészharang megkongatójának, és természetesen nem ő a főgonosz. Szerinte ő csak egy bűnbak, és tagadja, hogy meghackelte volna a rendszert. Állítása szerint a történetből csak annyi igaz, hogy valóban a médiához fordult, ám ezt csak azért tette, mert aggasztotta néhány dolog a Teslánál. 

Tripp az mondja, hogy a cég több mint 1100 Model 3-as járműbe hibás akkumulátort szerelt a gyártási folyamat gyorsítása végett, és erről a vezetőség tudott. Továbbá azzal is vádolja a Teslát, hogy nevadai birtokukon veszélyes körülmények között tárolnak jelentős mennyiségű hulladékot.

A botrány nem jön jól a cégnek, amely nem tudja teljesíteni kitűzött céljait, de a befektetők egyelőre Musk pártját fogják, viszont a bizalmuk nem tart majd a végsőkig.

Címkék: Tesla
https://smarturban.blogstar.hu/./pages/smarturban/contents/blog/54623/pics/lead_800x600.jpg
Tesla
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?