Trondheim elektromos buszokkal fejlődik tovább

Trondheimnek csupán 193.000 lakosa van (valamint 30.000 diákja), mégis Norvégia harmadik legnagyobb városa. Az ország technológiai fővárosaként lassan felzárkózik északi testvérei, a startupokról ismert Stockholm és Helsinki mellé, olyan fejlesztésekkel, mint a Wireless Trondheim, egy hardver- és hálózatfejlesztési kísérleti projekt. Most pedig azt tűzték ki célul, hogy 2019-re elektromos buszok üzembe helyezésével teszik szénhidrogén-alapú üzemanyagtól mentessé a tömegközlekedést.

A négy útvonalon futó, 35 darabos flottából 25 járművet a Volvo, 10-et pedig az Heuliez Bus szállít. Töltésükről a svéd-svájci ABB-től származó, egységes nehézjármű,töltők (HVC-k) gondoskodnak. Az útvonalak egyenként 12-15 kilométeresek, a HVC 450P típusú töltőket pedig ezek végpontjain helyezik majd el, így a járművek a fordulók között tölthetnek. Az újratöltés 3-6 percet vesz igénybe, az állapotot pedig távolról felügyelik, így az esetleges üzemzavarok is hatékonyan kezelhetők.

A megújuló buszflotta mellett a város egy mesterséges intelligenciával támogatott okosbicikli-számlálót is telepített a főutcán, ami abban segíthet, hogy többen válasszák a kerékpározást. A tesztüzem idején az eszköz az autó-, gyalogos-, kerékpáros- és állatforgalmat számlálja, és ezekről valós idejű információt nyújt.

Az ehhez hasonló beruházások lehetővé teszik, hogy Trondheim költséghatékony módon váljon zöldebb, tisztább és élhetőbb várossá.

(Forrás: Smart Cities Council Europe)

https://smarturban.blogstar.hu/./pages/smarturban/contents/blog/54342/pics/lead_800x600.jpg
abb,elektromobilitás,környezetvédelem,Volvo
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?