Teslával száguldanak a bázeli rendőrök

Ragnar Volarus

Nem a svájci város az első, ahol elektromos autókra cserélik a belsőégésű motorokkal szerelt járműveket a rendőrségnél, de érdekes módon nagyon lázad a helyi média.

Pedig még a Tesla Model X 100D típusa sem olyan extra, hiszen Luxemburgban is már ezt használja a hatóság. Angliában Lincolnshire egy BMW i3-re tett szert, ahogyan Írországban is ezt használják, London pedig 11 Toyota Miraira ruházott be.  Németország (érthetően) E-Golfokra költött, de ezt tette Párizs is, Magyarországon pedig Nissan Leafek kerültek a rendőrség flottájába. Japánban Fukuoka városa szintén a Nissan mellett voksolt, míg Amerikában érthető módon elsősorban a Tesla a jellemző, de BMW is segít a bűnüldözésben.

Most éppen Bázel volt a következő, ahol elektromos autókra cseréli a belsőégésű motorokkal szerelt járműveket a rendőrség. Vitán felül áll, hogy a technológia jelenleg még nem minden esetben alkalmas az összes rendvédelmi szituáció támogatására, de az esetek nagy hányadában egy e-autó is kiválthat egy hagyományos motorral rendelkező járőrautót. A svájci városban most 7db dízelüzemű szerelt autót cserélnek le Model X 100D-re.

A flotta darabonként nagyjából 150.000 frankot ér, ami 50.000-el drágább, mintha dízeles autókat vettek volna. A helyi rendőrség számításai szerint azonban hamar megtérül a magasabb ár, mert ugyan az autók bekerülési költsége magas, de a karbantartási és üzemanyagköltségeken viszont komoly összegeket tudnak majd spórolni. A mostani 7 db autót gyors reagálású egységekként fogják alkalmazni, amiket természetesen előtte átalakítanak rendőrségi célokra.

Viszont nem mindenki ennyire elégedett. A Telebasel című helyi médium szerint pénzkidobás ennyiért rendőrségi autókat venni. Azt írják, a Tesla luxusmárka és elég gúnyosan azt taglalják, hogy a svájci rendőröknek csak a legjobb az elég jó, és nem lett volna szabad frankok millióit kidobni az ablakon olyan autókra, amit nem is nagyon teszteltek még mindennapi rendőrségi környezetben. Véleményük szerint olcsóbb BMW, vagy Mercedes modelleket kellett volna vásárolni.

Címkék: Tesla
https://smarturban.blogstar.hu/./pages/smarturban/contents/blog/54022/pics/lead_800x600.jpg
Tesla
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?