Újjáépülhet-e az okos Szarajevó?

Idén januárban Szarajevó polgármestere, Abdulah Skaka az ország brit nagykövetével, Edward Fergusonnal találkozott, melynek eredményeképpen 12 brit város 12 nyugat-balkáni településsel működne együtt a digitális szektor fejlesztésével kapcsolatos tapasztalatcserében. De ennél közelebbi partner is akad: a horvátországi Dubrovnikkal is együtt dolgoznak „az állampolgárok problémáit megoldó összekapcsolt városok” fejlesztésén.

Mindkét város a fiatalokban látja a potenciális megoldást. Ők azok, akik megváltoztathatják az innovációs környezetet. A helyi születésű Ceco Gakovic, a CityOS nevű okosváros-operációs rendszer megalkotója tavasszal egy 48 órás fejlesztői versenyt hirdetett. A CityOS Hackathon-on párbeszéd kezdődött a város előtt álló kihívásokról, és az azokra adható költséghatékony megoldásokról. A kétnapos rendezvény keretében a több mint 150 résztvevő 32 alkalmazást fejlesztett és 10 céget hozott létre, melyek mindegyikét az okosváros-fejlesztésnek szentelték. Az egyik legfigyelemreméltóbb fejlesztés a Smart Sarajevo City Lights volt, amely a dolgok internetét (IoT) és a megfizethető technológiát ötvözi a város közvilágítási infrastruktúrájának megújítása céljából. Napelemek táplálják az új típusú LED-eket, egyszerre csökkentve a fényszennyezést és a város áramszámláját. Egy másik fontos fejlesztés a WHO által Európa legszennyezettebb városának talált településen a Smart Furnace, amely hőmérsékletszenzorok és mobiltelefon segítségével vezérli a fűtési rendszereket.

Az együttműködések és a fejlesztések is azt mutatják, hogy a városok iránt elkötelezett, okos emberek is képesek lehetnek megválaszolni azokat a környezeti kérdéseket, amelyekre Európa gazdagabb városai vagyonokat költenek.

(Forrás: Smart Cities Council Europe)

Címkék: iot, okosváros
https://smarturban.blogstar.hu/./pages/smarturban/contents/blog/53062/pics/lead_800x600.jpg
iot,okosváros
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?