A török átalakulás

Recep Tayyip Erdogan az ország energiahálózatának átalakítása érdekében megalkotta a „Török Okoshálózatok 2023 Vízió és Stratégiai Útiterv Projekt”-et, melynek kidolgozásában részt vett az ország 21 elosztóhálózati vállalata, a nemzeti szabályozóhatóság (EMRA), valamint az Elder, az elosztóhálózatok szövetsége is.

Az elosztók aggályai között szerepelt az okoshálózati tesztprojektek alacsony száma, a nagy adattömegek nem hatékony kezelése és a nehézkes felhasználásuk a döntéshozatali folyamatokban, valamint a digitális feladatokban és a legjobb gyakorlatokban képzett szakemberek hiánya is.

Az „útiterv” elindításakor az iparági vezetők elismerték, hogy a cégek alulteljesítenek az információtechnológia integrációja és működtetése terén, valamint hogy a magánhálózatok hiányában jelenleg a nyilvános kommunikációs hálózatokra kell támaszkodniuk.

A polgárosodás, a gyors iparosodás és a gazdasági növekedés következtében a török áramfogyasztás évente 6,8 százalékkal növekedett. Ezt elsősorban földgázból, szénből, víz-, szél- és geotermikus energiából fedezik. A nap- és szélenergia aránya a termelésben egyelőre alacsony, de 2023-ra a megújulók részesedését 30 százalékosra tervezik – beleértve egymillió napelem-panel telepítését a háztetőkre. A megújulók integrálása a hálózatba a digitális átalakítás fontos feladata lesz. Az okosmérés kialakítása viszont egyelőre nem sürgető feladat: 2025-ig a 40 millió fogyasztóból csupán 5 milliót szerelnének fel ilyen eszközökkel, mert a költség-haszon arányuk még nem bizonyított. Ha a jelenleg 17 százalékos hálózati veszteség jelentős mértékben csökkenthető általuk, akkor 2035-re a háztartások 80 százalékára kiterjesztik majd a programot. Ennek költségét 4,1 milliárd euróra becsülik. A hálózatfelügyeleti eszközök telepítése jelenleg nagyobb prioritást élvez, jelenleg „elegendő számú” hálózati cég telepített SCADA-t, földrajzi információs, hálózati és szolgáltatáskimaradás-ellenőrző rendszereket.

A terv része, hogy folytatják az árampiac 2001-ben megkezdett liberalizációját és privatizációját, melynek keretében 2013-ban létrehozták a 21 piaci régiót is. Törökország nem homogén: Isztambul európai jellegű és városias, magas áramigénnyel, míg a keleti területek ritkábban lakottak és a fogyasztás is kisebb – magyarázza Ugur Yuksel, az Elder főtitkára. A régiókat az eltérő helyi igények figyelembevételével határozták meg. 2018-tól a 2000 kWh-nál többet fogyasztó ügyfelek évente egyszer szolgáltatót válthatnak – számolt be az Anadolu Agency hírügynökség.

(Forrás: Engerati)

https://smarturban.blogstar.hu/./pages/smarturban/contents/blog/52942/pics/lead_800x600.jpg
okosmérés,törökország
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?