Uniti: a svédek már megint kitaláltak valamit

Ragnar Volarus

A Tesla megmutatta, hogy nem csak a nagy cégeknek érdemes belefogni az autógyártásba. Ebből merített bátorságot most a Uniti nevű svéd vállalkozás, amely kétszemélyes elektromos meghajtású autó gyártásával szeretne betörni a piacra. Egyszerű dolguk nem lesz, de néhány újdonságot is bevetnek, amely igen csábító lehet. 

Az autó felépítésében leginkább a Renault Twizyre hajaz, hiszen itt is középen ül a sofőr, és mögötte az utasa. Azonban van néhány "apró" előnye a Uniti One-nak, mégpedig az, hogy  zárt az utastere, a kezelőfelülete pedig a sci-fi filmeket idézi. Ami pedig a legcsábítóbb lehet, hogy nem találunk ennél olcsóbban rendszámos, autópálya-képes, fedett, rendes karosszériát viselő járművel. 

A különlegességek között szerepel az is, hogy jelen esetben búcsút mondhatunk a hagyományos kerek kormánynak, a Uniti a repülőgépekéhez hasonló, teljesen elektronikus drive-by-wire rendszerű kormányt álmodott meg, aminek a közepére pedig egy jó nagy tablet került. De a járgány nem csak ezen keresztül ontja ránk majd az információkat, hanem az ablakra vetítve is. Mondom én, hogy science fiction. 

A műszaki specifikációkról mindent még nem tudunk, ám néhány adat már ismert. A 22 kWh-s akkucsomag itt akár 300 km megtételére is elegendő lehet. A jármű végsebessége 130 km/h, azaz autópályán is használható, 80 km/h-ra 3,5 másodperc alatt gyorsulhat, az akku töltési ideje egyenáramú gyorstöltéssel – amivel megközelítőleg 200 km-re elegendő energiát vehet fel – fél óráig, egy teljes töltés házi gyorstöltővel pedig 3 óra 10 percig tart.

A svéd kiscég egyelőre csak egyetlen prototípust állított elő, amelynek az a küldetése, hogy hírét vigye a Uniti One-nak, és megmutassa mire képes. Az autó majd 19 900 eurót kóstál (közel 6,5 millió forint), de aki már most hajlandó lefoglalózni, annak elég 14 900-at fizetnie (4,7 millió forint) és már viheti is az első példányok valamelyikét.

https://smarturban.blogstar.hu/./pages/smarturban/contents/blog/52848/pics/lead_800x600.jpg
elektromobilitás,Uniti
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?