8 feladat az okosvárossá váláshoz

  1. Nincs okosváros okos vezetés nélkül

Az okosváros-projektekben számtalan, eltérő motivációkkal és célokkal bíró szereplőt kell összefogni. Ez nem működik okos vezetés, a „kemény” és „puha” aspektusok kézben tartása nélkül. A vezetés feladata nem csupán a polgármesterre hárul – bár az ő szerepe is megkerülhetetlen. Az épített környezetet, a szolgáltatásokat, a közösségeket, az oktatást és egyéb területeket képviselő szakértők együttes munkájára van szükség.

  1. Állítsunk fel merész és átgondolt célokat

A városokban az évek során számtalan vízió, stratégia, terv és célkitűzés merül fel. A kihívás ezek összehangolása egy egységes képpé. A kihívások és a szűkös költségvetés sem újdonság, mint ahogy az sem, hogy a változás megkerülhetetlen. A kérdés, hogy mit csináljunk, mikor és milyen mértékben.

Az átalakulás merészséget követel, ugyanakkor egyszerűséget és közérthető üzeneteket is, amelyeket rendszeresen kommunikálnak. A sokféle stratégia és terv inkább zavart okoz – és nem csak a városházán, de a feladatokat elvégzők körében is. Ahelyett, hogy az egyes szakmai műhelyekben hatalmi harcokat generáló, belterjes tervek születnének, okosabb, ha közösen alkotunk meg egy emészthető, jól elmesélhető jövőképet. Valódi változásra nem számíthatunk, ha nem változtat mindenki a szokásain és a viselkedésén – legyen szó a közlekedésről, a hulladék újrahasznosításáról vagy az energiafelhasználásról. A tökéletes vízió vagy stratégia még nem a cél. Fontosabb, hogy a vezetők és a közösségek is elfogadják a végcélt, és lépéseket tegyenek az eléréséért.

  1. Azonosítsuk a szektorokon átívelő hajtóerőket

A változás feladata – főleg az erőforrások szűkössége mellett – megfélemlítő lehet. Fontos, hogy az egyes kezdeményezések, valamint azok kölcsönhatásai világosak legyenek, a történetünk legyen logikus. Így minden szereplő látni fogja, mi a szerepe a nagy egészben, ez hogyan kapcsolódik a többiekéhez, és hova fogja eljuttatni a várost. Emellett a mélyben fekvő hajtóerőket is mozgósítani kell: a kapacitások kiépítését, a hatékonyabb tervezési folyamatokat, a teljesítményellenőrzés javítását, valamint a digitális átalakulást.

  1. Gyors győzelmekkel építsük fel a bizalmat

Minden utazás néhány olyan lépéssel kezdődik, amelyek segítenek bizalmat építeni. Így egy jó okosváros-portfólióban is akadnak olyan kezdeményezések, amelyek viszonylag gyorsan és könnyen teljesíthetőek, és látható eredményt hoznak. Ilyenek lehetnek az okos lámpaoszlopok, az okos parkosítás vagy az okos hulladékkezelés.

  1. Állítsuk a megfelelő embert a program élére – és ne egy technokratát

A technológiai szakemberek nagyon fontosak, de nem feltétlenül a megfelelő személyek a program vezetésére. Az infrastruktúra és a szolgáltatások átalakítása számos érdekkonfliktushoz vezet majd, ráadásul a folyamat legalább annyira fog szólni az adatokról, mint magáról a technológiáról. Így érdemesebb olyan emberre bízni a feladatot, aki már megedződött a városvezetésben.

  1. Azzal foglalkozzunk, amiben minden városnak fejlődnie kell: a társadalmi tapasztalatokkal, a bevonódással és a részvétellel

Egyetlen város sem válhat okossá, ha nem vonja be hatékonyan a társadalmat. Ez talán a legfontosabb a fenntartható eredmények eléréséhez. És a társadalomba ebben az esetben mindenki beletartozik, nem csupán a közszolgáltatások legnagyobb fogyasztói: a lakók teljes köre, a turisták és a vállalkozások is. Értsük meg mindenki igényeit, elemezzük az adatokat, alapozzuk meg a bizalmat, és a közösen elfogadott célok mentén próbáljunk minél több szereplőt részvételre bírni. Ebben sajnos még egyetlen város sem teljesít túl jól.

  1. Fejlesszünk stratégiát az adatvagyon felelős kiaknázására

Ahhoz, hogy a zárt silókban gondolkodás helyett valódi közös munka jöjjön létre, elengedhetetlen a városi adatvagyon megnyitása. De ez önmagában nem elegendő, hiszen az óriási adattömegnek különböző jellemzői vannak céljukat, jelenlegi és várható mennyiségüket, elérhetőségüket, minőségüket, tulajdonlásukat, időbeli jellegüket és érzékenységüket tekintve. Egy okosvárosban tudni kell, hogyan lehet ezek ötvözéséből hatékonyan felhasználható információkat nyerni. Emellett az adatok biztonságára is egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni, mint ahogy azt a GDPR kapcsán is láthatjuk.

  1. Működjünk együtt!

Az okosvárosok ismerik a képességeik és lehetőségeik határait, valamint az előttük álló hatalmas feladatokat. Azzal is tisztában vannak, hogy önmagukban jelentéktelen szereplők a nemzetközi nagyvállalatokkal szemben. Az önállóskodás itt nem vezet sikerre. Ugyanakkor az együttműködés sem jelenti azt, hogy mindenkire ráhúzható megoldások születnének. Az együttműködés kulcs lehet a jövőbe tekintő városok számára. Ennek folyamatát is tervezni és irányítani kell – melynek része a ma még nagyrészt hiányzó szabványok megalkotása is. Ez hosszabb távon konzisztens és olcsóbb megoldásokhoz vezethet majd.

(Forrás: Smartcities EU)

https://smarturban.blogstar.hu/./pages/smarturban/contents/blog/52619/pics/lead_800x600.jpg
adatvédelem,okosváros
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?