Magyar előadó a csúcstalálkozón

Ürge-Vorsatz Diána, a Közép-európai Egyetem (CEU) professzora, a Béke Nobeldíjjal kitüntetett Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) egyik alelnöke is előadást tart május 15-én az R20 Osztrák Világcsúcs Konferencuán, amely városoknak teremt platformot az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljainak végrehajtására, és hogy elérjék a Párizsi Egyezmény éghajlatvédelmi céljait.

Ürge-Vorsatz Diána (Fotó: Heti Válasz)

A csúcstalálkozó lehetőséget biztosít majd a partnerkapcsolatok kiépítése mellett az ötletek és a tapasztalatok cseréjére is. A programot az osztrák születésű, volt kaliforniai kormányzó Arndold Schwarzenegger hívta életre. Az esemény szoros kapcsolatot ápol az ENSZ-szel, valamint a Világbankkal és az Európai Befektetési Bankkal is. 

Az előadók közt szerepel Sebastian Kurz osztrák kancellár, Arnold Schwarzenegger, António Guterres, az ENSZ főtitkára, Alexander Van der Bellen osztrák köztársasági elnök, Elisabeth Köstinger, Ausztria fenntartható fejlődés és turizmus minisztere, Erna Solberg, Norvégia miniszterelnöke, Lars Løkke Rasmussen, Dánia miniszterelnöke és több más jeles, a környezetvédelem iránt elhivatott politikus és tudós. Ürge-Vorsatz Diána, aki a közelmúltban a világ egyik legrangosabb tudományos folyóiratában, a Nature-ben, a városi kutatási irányzatokról írt cikket, s ennek fő üzeneteivel ismerteti meg a döntéshozókat és a konferencia résztvevőit. 

A magyar professzor és kutató csapata kiszámolták, hogy a világ épületeinek korszerűsítése igen jelentős mértékben hozzájárulhat az ambiciózus klímacélok eléréséhez is. A kutatások rámutatnak, hogy ezen beruházások nagy része nyereséges, valamint igen jelentős egyéb társadalmi és gazdasági hasznokat is hoz, ilyen a munkahelyteremtés, a regionális fejlesztés, a lakosság jobb egészségi állapota, a háztartások szociális-gazdasági helyzetének javítása és az energiabiztonság fokozása.

A cikk arra is rámutat, hogy az évszázad közepéig világszerte felépülő új városrészek megépítése egyedül felemésztheti a felmelegedést 2oC-on történő megállításához megmaradt széndioxidkibocsátási világkvótát. Ugyanakkor léteznek olyan megoldások, amikkel ez a hatalmas felelősség lehetőséggé változtatható. Jó példákért nem kell messzire menni, hiszen a héten Budapesten átadott Energy Globe Díj keretében sok kiemelkedő hazai fejlesztéssel is találkozhattunk. A fődíjat egy átlagos, rossz adottságokkal rendelkező családi ház olyan felújítása kapta, amelyik több energiát termel, mint használ, az átalakításához pedig sok természetes anyagot is (például több tonna vályogot) felhasználtak.

https://smarturban.blogstar.hu/./pages/smarturban/contents/blog/52560/pics/lead_800x600.jpg
energetika,gazdaságtalan
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?