Bajban a Hyundai, kevés az akkumulátor

Ragnar Volarus

Az se jó, ha valami túl népszerű. Erre fázik most rá úgy fest a Hyundai, amely akkumulátorhiánnyal küzd az Ioniq és a Kona Electric gyártásánál. A probléma elsősorban előbbit érinti, de kihatással lehet a Kona Electric verziójára is!

Fotó: Hyundai

Jelentkeznek az első problémák az elektromos autózás terén. Ahogy egyre elfogadottabbá válnak a zéró emissziós járművek, az akkumulátorhiány egyre nagyobb probléma lesz. Az alapvető baj pedig nem a gyártási kapacitással van, hanem a lithium-ion alapú technológiára épülő akkumulátorokhoz szükséges nyersanyagok beszerzésével. A lithium és a kobalt az egyik legfontosabb összetevői ennek a technológiának és minden nagyobb autógyártó igyekszik bebiztosítani magát ezekből. A Tesla például a pletykák szerint közvetlenül a termelési lánc első szemével állapodott meg Chilében (igaz ezt a hírt hivatalosan nem erősítette meg egyik fél sem).

Így mostanában elkezdett felmerülni a probléma, hogy nem tudnak elegendő akkumulátorcellát előállítani a beszállítók. Ami pedig gyártási nehézségeket okoz, mint például a Volkswagennél Angliában, ahol a Golf plug-in hibrid változatát, a GTE verziót nem tudják kellően gyorsan legyártani, így az autóra felfüggesztették a vásárlói megrendeléseket. is felfüggesztették.

Most pedig a Hyundai Ioniq Electric-et érte utol a a végzete, hiszen pont a népszerűsége okozza most a problémát: nincs elegendő akkumulátor a gyártás megfelelő szinten tartásához! A feliratkozások 2018-ra lezárultak, mostantól aki rendel, legkorábban 2019-ben juthat hozzá megrendelt autójához. 

https://smarturban.blogstar.hu/./pages/smarturban/contents/blog/52527/pics/lead_800x600.jpg
akkumulátor,elektromobilitás,Hyundai
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?