Jön a csengettyűs fagyisautó?

Chopi

 

Biztos voltak már olyan helyzetben, amikor kiderül, hogy milyen furcsa az, amikor nincs valami, amikor hiányzik az, ami abszolút megszokott, ami szervesen hozzátartozik valamihez, még ha egyébként zavaró is tud lenni. 

Most konkrétan arra a helyzetre gondolok, amikor az ember sétál az utcán, esetleg egy picit a gondolataiba merülve vagy éppen ebéd után sétál vissza a munkahelyére a barátokkal-kollégákkal beszélgetve és... Es egyszercsak felriad, mert ott van mögötte néhány centire egy autó. A semmiből. És nem is hallotta...! Merthogy elektromos hajtású gépkocsi és gyakorlatilag "lopakodó üzemmódban" közlekedik.

  

De akár kerékpárral is könnyen előfordulhat ez a szituáció az emberrel, ami még veszélyesebb, mert gyorsabban és kiszámíthatatlanabbul mozog, mint a gyalogos. Azt most nem is említem, amikor járókelők  úgy mennek az utcán, hogy fejhallgató van rajtuk, vagy a headset mindkét fülükbe bedugva, zenét hallgatnak vagy telefonálnak, de valószínűleg egyáltalán nem figyelnek a környezetükre – ebben az esetben mindegy, hogy van-e hangja az autóknak.

 

Az egyre jobban terjedő villanyautók miatt és amiatt, hogy ezek a városi közlekedésben, jellemzően 40 km/h sebesség alatt jelenleg szinte teljesen hangtalanok, szükségessé vált ennek a kérdésnek a szabályozása. Valószínűleg sok gyalogos és kerékpáros fog fellélegezni, mégis leginkább a vakok és gyengén látók miatt szükséges az intézkedés.

Brit statisztikai adatok szerint az elektromos hajtású gépkocsik 40 százalékkal nagyobb eséllyel gázolnak gyalogost a némaságuk miatt. Visszatérve a címre, nyilván nem az a megoldás, hogy idegesítően csengessenek már messziről, mint a fagylaltos autók, de lehet tenni a dolog ellen.

   

Új, egységes szabályozás jön az egész Európai Unió területén az elektromos autók hangtalansága miatt: 

Első lépcsőben jövő júliustól az azután forgalomba helyezett új villanyautóknak kell majd mesterségesen előállított zajt adniuk. 2021 után viszont már minden fogalomban lévő villanyautót el kell látni úgynevezett fehér zajt kibocsátó eszközökkel, amely az autó utasait nem fogja zavarni, a gyalogosoknak viszont figyelemfelkeltő lesz és ami még fontosabb, hogy állítólag könnyen azonosítható a zajforrás iránya.

 

A fehér zaj olyan, hangtechnikában használatos véletlenszerű zaj, amire igaz az, hogy a teljes vizsgált frekvenciatartományban (emberi érzékelő esetén 20 Hz – 20 kHz) a hangnyomásszintje állandó.

 

forrás: Totalcar.hu

https://smarturban.blogstar.hu/./pages/smarturban/contents/blog/52342/pics/lead_800x600.jpg
e-Mobi,elektromobilitás
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?