A Google a lakásunkat is irányítani szeretné

Ragnar Volarus

Nem kell rögtön rosszra gondolni. A Google mobilos asszisztense inkább egy kiváló inas, aki megkönnyíti az életünket, és nem egy erőszakos behatoló.

A Google Assistant az utóbbi időben egyre népszerűbb, ugyanakkor tény, hogy rengeteg országban továbbra sem támogatott (még nálunk sem). Viszont még év elején, az Amszterdamban rendezett Digital News Initiative Summit alkalmából a Google elárulta, hogy 2018-ban idén további 38 további országban jelenik majd meg az asszisztens, amivel év végére összesen 52-re bővül a támogatott országok névsora. 

A Google Assistant többek között Oroszországban, Hollandiában, Svédországban és Olaszországban is megjelenik, és 17 új nyelvet is tanul a szoftver, többek között az oroszt, a hollandot, az arabot és az indiait.

Az asszisztens év elején "csak" angolul, franciául, németül, olaszul, japánul, koreaiul, spanyolul és portugálul tudott, és Amerika mellett Nagy-Britanniában, Japánban, Németországban, Franciaországban, Kanadában és Ausztráliában volt használható. 

Ez pedig azért komoly fejlődés, mert a Google Assistant nem csak egy közepesen felokosított beszélgetőtárs, aki megmondja a napi időjárást és kedélyesen elcseveg velünk. Ennél már sokkal több. Merthogy egyre komolyabb tempóban árasztja el a háztartásokat a Google Assistant, köszönhetően annak, hogy sokkal több okoseszköz kerül napról-napra az otthonunkba. 

Fotó: Digital Trends

A Google a ma kezdődő, éves I/O Fejlesztői Konferenciája előtt hozta nyilvánosságra, hogy a mesterséges intelligenciával működő asszisztense immár nem kevesebb mint ötezer eszközhöz képes csatlakozni az otthoni hálózatokban. Januárban ez a szám csupán 1500 volt.

Persze nem meglepő a népszerűség növekedése, hiszen a Google mobilos asszisztense rengeteg mindenben tud segíteni egy okosotthonban. Mivel a felhőalapú intelligens eszközök palettája igen széles, és egyre csak gyarapodik, a kameráktól kezdve a termosztátokon, mosógépeken, sütőkön, világításon és biztonsági rendszereken át egészen a légkondicionálókig. Ebben pedig egyre jobb a Google Assistant.

Amire bizony szükség is van, hiszen versenytárs ezen a téren is akad, elég csak az Amazon Alexa-ra, az Apple Home Kit-re és Siri-re, a Microsoft Cortana-ra és a Smart Things-re, valamint a Bixby-re gondolni. Ezzel mi persze csak jól járunk, versenyre fel!

Címkék: Google, okosotthon
https://smarturban.blogstar.hu/./pages/smarturban/contents/blog/52341/pics/lead_800x600.jpg
Google,okosotthon
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?