Mi folyik Moldáviában?

Moldáviában csupán 206 dollárnyi a havi átlagfizetés, az ország területének mégis 97 százalékát lefedi a 4G (szemben például Franciaországgal, ahol ez az érték mindössze 62 százalék). A kelet-európai állam az első a világon, ahol bevezetnék a mobil elektronikus aláírást, így a polgárok okostelefonnal tölthetnék ki az adóbevallásukat, és fizethetnék is be az adót. Hincesti városa pedig további területeken is mintaként szolgál.

Az Orange Moldova szolgáltató segítségével a várost száloptikával hálózták be, ami nagy sebességű internetet, 4G-t és ingyenes wifit is biztosít, egyúttal megteremti az alapokat az IoT (Internet of Things, a dolgok internete) megoldások számára. A közvilágítást a meglévő lámpaoszlopokra telepített berendezésekkel felügyelik és irányítják a napszak és a forgalom függvényében, amivel 50 százalékos energiamegtakarítást értek el.

A város a közműszolgáltatókkal közösen felkészült az okosmérés bevezetésére is, ami elsősorban a nagyobb épületekben csökkentheti majd a pazarlást. Ennek során építenek a moldávok „csináld magad” mentalitására is. „Az ország egyik fő jellemzője, hogy az emberek többsége néhány egyszerű szerszámmal képes megjavítani az autóját is. Érdekes az okosvárosban és az okosmérésben rejlő lehetőségekre ezen a szemüvegen át tekinteni” – mondja Julien Ducarroz, a helyi Orange vezérigazgatója.

Az olyan szegmensekre összpontosítva, mint a nagy sebességű internet vagy az okosmérés, egy fejlődő országban fekvő kisváros is jelentős változásokat érhet el, amelyek biztonságot és megtakarítást kínálnak a kormányzatnak, miközben a polgárokat az életminőségüket javító digitális eszközökkel látják el.

(Forrás: Smart Cities Council Europe, fotó: a hincestii polgármesteri hivatal, Timur M. képe)

https://smarturban.blogstar.hu/./pages/smarturban/contents/blog/52274/pics/lead_800x600.jpg
Okos mérés,okosváros
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?