5 technológia a neurális háló szolgálatában

Az energiarendszerek egyre inkább decentralizáltak, ami egyre több ember és gép együttműködését követeli meg. A szolgáltatók számára kulcskérdés, hogyan tudják úgy fejleszteni a hálózatokat és saját szervezetüket, hogy meg tudjanak felelni a növekvő komplexitás táplálta elvárásoknak.

A Navigant Consulting tanulmánya szerint a végcél, hogy a hálózatok „agyat” kapjanak: az intelligens, többfunkciós infrastruktúrát egy neurális háló irányítsa. Ez egy olyan, összetett hardver- és szoftverrendszer, amely a felhő, a robotika, a mesterséges intelligencia és a szenzorok segítségével számos energetikai és nem-energetikai alkalmazás futtatására képes.

A rendszer magja a számítási felhő, ahol az adatok és az intelligencia többsége tárolódik, és amely az energiatermelés és az elosztó hálózatok, valamint a fogyasztók – háztartások, épületek, közlekedési rendszerek, valamint az elosztott energiaforrások (napelemek, szélerőművek, mikrohálózatok, elektromos járművek stb.) közötti kapcsolatokat kezeli. Az adatok forrása éppen olyan széleskörű, mint a hálózati eszközök birtoklása.

A neurális háló abban is segít, hogy a fogyasztókat mélyebben bevonja, lehetőséget teremtsen számukra a választásra, és megalapozza a magasabb áron kínált prémiumszolgáltatások bevezetését – beleértve az energetikai szolgáltatások egyéb területekkel történő összecsomagolását.

A neurális háló létrehozása csak a legfejlettebb – olykor még születőben lévő - technológiák felhasználásával képzelhető el. A Navigant ezek közül ötöt emel ki.

  1. Kulcsfontosságú a kapcsolódás, ami üvegszálas rendszereken, alacsony energiafogyasztású, nagy területeket lefedő szolgáltatásokkal, illetve dedikált frekvencián nyújtott megoldásokkal valósítható meg. Erre példa a privát 4G és 5G hálózat.
  2. A hálózat és a fogyasztók szinte minden elemébe integrált alacsony költségű szenzorok biztosítják az elemzések és a mesterségesintelligencia-megoldások számára szükséges adatokat.
  3. Drónok és robotok fognak együttműködni az emberekkel, hogy a felhőben tárolt hatalmas adatmennyiséget karban tartsák, a hálózatokat monitorozzák, és a problémákat kiszűrjék.
  4. A neurális háló lelke a mesterséges intelligencia lesz, amely lehetővé teszi a gépi tanulást és az intelligens automatizálást.
  5. A kialakulás folyamán a kiberbiztonsági megoldások kritikus szerepet kapnak a fogyazstók és a rendszerek adatainak megóvása terén.

A Navigant becslése szerint a neurális hálók ökoszisztémája 2025-ig évente átlagosan 6 százalékkal bővül majd, és az időszak végére a piac mérete meghaladja az évi 500 milliárd dollárt.

A tanácsadócég javaslata, hogy az energetikai cégek két párhuzamos fejlesztésbe fogjanak bele. Az első arra irányul, hogy a meglévő üzletüket minél hatékonyabbá és költségkímélővé tegyék; elég hatékonnyá ahhoz, hogy önfenntartó lehessen, miközben forrásokat különítenek el a fejlesztésekre. Ezzel párhuzamosan progresszív gondolkodókból – köztük akár sok, az ezredforduló táján felnőtté vált fiatalból – álló csapatokat kell létrehozniuk, amelyek újszerű, magas növekedési potenciállal kecsegtető üzleti modelleket vázolnak fel a következő 10-15 éves ciklusra. Az idő mindenképpen kulcsfontosságú tényező: ha az energetikai óriások nem mozdulnak gyorsan, a terület Googl-jei és Amazonjai megelőzhetik őket – figyelmeztet a Navigant.

(Forrás: Engerati)

https://smarturban.blogstar.hu/./pages/smarturban/contents/blog/52013/pics/lead_800x600.jpg
5G,energetika,neurális háló
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?