Okosszigetet épít a Renault

A Madeira-szigetcsoporthoz tartozó földdarabon a francia autógyártó a helyi közművekkel, az áramtermelésért, -szállításért, -elosztásért és –kereskedelemért felelős Empresa de Eletricidade da Madeirával (EEM) működik együtt. További partnereik a „Fenntartható Porto Santo – Okos, Fosszilis Tüzelőanyagoktól Mentes Sziget” projektben a francia Bouygues Energies et Services, a német töltési specialista The Mobility House, valamint a svéd-svájci automatizálási vállalat, az ABB.

Az év elején bejelentett projekt célja, hogy a lehető legjobban mérsékelje a sziget karbonlábnyomát, legfontosabb elemei pedig az elektromos autók, a járművekből a hálózatba történő áramfeltöltés (vehicle-to-grid, V2G), az okostöltő-rendszerek, egy újrahasznosított akkumulátorokból álló, helyhez kötött áramtároló rendszer, valamint a megújuló energiaforrásokból történő áramtermelés.

A megvalósítás három fázisból áll. Az elsőben 2, önként jelentkező helyi lakos Renault ZOE, illetve Kangoo Z.E. modellt kap mindennapi használatra. Ezeket a szigeten már elhelyezett 40 okostöltő-állomáson tudják majd feltölteni.

A második fázissal érkezik el a V2G technológia. Az innovatív rendszer csúcsidőszakban a parkoló autók felesleges energiáját a hálózatba tudja táplálni, így a kocsik maguk is átmeneti áramtárolókká válnak. Ez 2018 végére valósulhat meg.

A harmadik, végső fázisban újrahasznosítanák a használt akkumulátorokat. Ezek olyan Renault elektromos járművekből származnak majd, amelyeket kivontak a forgalomból, vagy amelyekben fejlettebbre cserélték az akkumulátorokat. Ez az integrált, helyhez kötött tárolóegység elengedhetetlen lesz ahhoz, hogy a sziget nap- és szélerőműveiben termelt energiát hatékonyan használhassák fel, valamint hogy elkerüljék a hulladékképződést.

A végcél, hogy egy megújuló energiákkal működő, fenntartható szigetet kapjanak, amelynek önálló okos ökoszisztémájában a különböző alrendszerek jól együtt tudnak működni. Ha a projekt sikerrel jár, további szigetek, városok és egyéb területek számára is mintául szolgálhat majd. A görög Tilos szigetén már fut egy mikrohálózati és megújuló energiafarm-projekt, de érdeklődik a tapasztalatok iránt a német Pellworm, a portugál La Graciosa, valamint Korzika is.

Az autógyártók közül az Audi januárban jelentette be, hogy elektromos járművekből, otthoni energiatárolókból és napelemekből álló okos energiahálózati projektet indít Ingolstadtban és Zürichben, míg a Nissan az Egyesült Királyságban kísérletezik hasonlóval a Nissan Energy Solar projekt keretében, nem beszélve a Tesla nagyívű terveiről a területen.

(Forrás: Engerati)

https://smarturban.blogstar.hu/./pages/smarturban/contents/blog/51484/pics/lead_800x600.jpg
akkumulátor,megújuló energia,Renault,v2g
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?