„Okoskörnyék” – A közösségépítés új dimenziója

Idén februárban jelentette be a Southern Company két leányvállalata, a Georgia Power és az Alabama Power, hogy belefogtak az „okoskörnyék” projekt megvalósításába az alabamai Birminghamben és a georgiai Atlantában. Az energiaszolgáltatók központi szerepet szánnak maguknak a fejlesztésben. Az anyacég kutató-fejlesztő részlege mellett az amerikai energetikai minisztérium kutatóintézetei is támogatják a megvalósítást. A 62 lakásos alabamai negyedet várhatóan idén tavasszal adják át, és már valamennyi ingatlan elkelt.

A házak szinte minden okosotthon-tulajdonsággal rendelkeznek. Az elosztott energiaellátás (distributed energy resources, DER) jegyében beépített napelemekkel és akkumulátorokkal építik őket, a struktúra energiahatékony, beépített szigetelésekkel, LED-világítással, fejlett hűtő-fűtő rendszerekkel, és a háztartási eszközök is okosak. A projekt célja a tapasztalatgyűjtés is, ezért az energiahasználat adatait is nyomon követik majd.

Birminghamben az energetikai mikrohálózatot is modellezik majd: itt a napelemek és energiatárolók mellett egy földgázüzemű áramtermelőt is telepítenek, miközben a meglévő helyi elektromos hálózatra is csatlakozik a városrész. Itt hőszivattyúkkal, hangvezérelt kényelmi és biztonsági rendszerekkel, okoszárakkal és –kamerákkal is kísérleteznek.

(Forrás: Engerati, kép: Georgia Power)

https://smarturban.blogstar.hu/./pages/smarturban/contents/blog/51122/pics/lead_800x600.jpg
energetika,okosotthon,okosváros
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?