Az okosparkolás a jövő?

2025-re több mint egymillió okos parkolóhellyel és mintegy 1,5 milliárd eurós piaccal számolnak a szakemberek. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a nagyvárosokban a forgalmi dugók 30 százalékáért a parkolás felel, akkor a közlekedés, a légszennyezettség és az életminőség terén is jelentős javulással számolhatunk.

A dél-franciaországi Montpellier-ben a dolgok internete (IoT) alapú megoldással kísérleteznek. A Synox IoT-szakértő cég támogatásával és a Libelium technológiájával 20 darab, LoRaWAN privát hálózatba kötött szenzort helyeztek ki a város két pontján – a városházánál és a közeli Parc Marianne kerületben – annak érdekében, hogy felgyorsítsák a parkolóhelyek forgási sebességét, és ezen keresztül a közlekedést. Az érzékelők mérik az útfelszín hőmérsékletét, értesítik a hatóságot, ha jegesedés alakulna ki, egyúttal valós idejű információt közvetítenek a szabad parkolóhelyekről. Az adatokat a városi cégek mellett a lakossággal és a startup-vállalkozásokkal is megosztják, hogy mindenki hasznosíthassa azokat.

A folyamat következő szakaszában akár az autók is kaphatnának saját „virtuális pénztárcát”, így automatikusan fizethetnének is a parkolásért, időt és fáradságot megspórolva a vezetőiknek.

(Forrás: SmartCitiesCouncil Europe, fotó: Libelium)

https://smarturban.blogstar.hu/./pages/smarturban/contents/blog/51110/pics/lead_800x600.jpg
okosváros,parkolás,smart city
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?