Teljesen összeolvadhat a Renault és a Nissan

Chopi

A Bloomberg szerint már folynak a tárgyalások annak érdekében, hogy jogi szempontból is egy egységgé, egyetlen óriási céggé olvadhasson össze a Renault és a Nisssan.

A két vállalat jelenleg is szövetségben áll egymással, a Renault birtokolja a Nissan részvények 44%-át, a Nissan pedig 15%-ban tulajdonos fordítva a Renaultban. 

Így aztán ezen összefonódás miatt már az sem lenne egyszerű kiszámolni, hogy az egyes vállalatok részvényeit hogyan kellene átváltani az új cég papírjaira.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy hiába a Renault-é a vezető szerep a tulajdonviszonyok miatt, a Nissan a nyereségesebb. 

Ráadásul az egyesítést nemcsak a francia és a japán államnak kellene jóváhagynia, de a részvényeseknek is. A fúzió mellett szól azonban az, hogy a Nissan-Renault válna általa a világ legnagyobb autógyártójává. A Mitsubishi tavalyi átvételével 10,68 millióra nőtt a három márka által együttesen eladott járművek száma, a szövetségük azonban nem számít egy vállalatnak, így a világelsőség nem feltétlen az övék.

Carlos Ghosn (fotó: Patrick T. Fallon/Bloomberg)

Carlos Ghosn, a két vállalat közös vezére februárban beszélt olyan tervekről, hogy a 2016 és 2020 közötti időszakot figyelembe véve megdupláznák a közös projektek számát, mintegy 10 milliárd euró összeget megtakarítva ezzel. 

Címkék: Nissan, Renault
https://smarturban.blogstar.hu/./pages/smarturban/contents/blog/50920/pics/lead_800x600.jpg
Nissan,Renault
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?