Megnyílt az Elektromobilitás Látogatóközpont Budapesten

Ragnar Volarus

Ma kora délelőtt megnyílt az Elektromobilitás Látogatóközpont Budapesten a Millenáris B épületében. A Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával létrehozott bemutatóterem az elektromos autózást mutatja be kipróbálható eszközökkel és szemléltető elemekkel.

Elsőként Ugron Gáspár Gábor, az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, a házigazda üdvözölte a jelenlévőket, és megköszönte mindenkinek, hogy létrejöhetett ez a látogatóközpont, amely kortól függetlenül bemutathatja hol, és hova tart az elektromobilitás Magyarországon. A megnyitást hónapokig tartó felújítás, fejlesztés és eszközbeszerzés előzte meg a Millenárison. Számos gyártó ajánlott föl interaktív eszközöket, töltőberendezéseket és járműveket a szemléltetéshez. Az Elektromobilitási Látogatóközpont a vállalkozások és fejlesztők számára bemutatkozási lehetőséget, a látogatóknak pedig olyan kiállítóteret nyit meg, ahol többek között tesztautót vezethetnek szimulátoron, kipróbálhatják a 3D nyomtatót és interaktív térképet elemezhetnek.

Dr. Ugron Gáspár Gábor

Ezután Pénzes László villamosmérnök beszélt a töltőkről, azoknak telepítéséről, az elektromosságról, kiemelve Jedlik Ányos felbecsülhetetlen értékű szerepét a mai elektromos hajtású motorok kialakulásában. 

Végül Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: az autóipar és a közlekedés átalakulása felmérhetetlen változásokkal jár, ezért ma még nem tudni, hogy a hibrid járműveknek hosszú távon is lesz-e jövőjük, illetve milyen mértékben és milyen gyorsasággal terjednek el az árammal hajtott autók. Hamarosan talán már vezetékre sem lesz szükség az elektromos motorok töltéséhez, ezért lehet, hogy jövőre ilyenkor teljesen más bemutató eszközök fogadják majd a látogatókat - tette hozzá.

Dr. Varga Mihály

Varga Mihály szerint az intézmény küldetése éppen az, hogy a legújabb fejlesztéseket széles körben használt tudássá tegye, hiszen a közlekedés, a szállítási rendszerek változásával a lakókörnyezet, a mindennapok technológiája is átalakul és hamarosan több elektromos töltő lesz a közterületeken, mint postaláda. A technológiai forradalom nemcsak a környezeti és pénzügyi kultúrát formálja, meghatározza a gazdaság fejlődésének irányait is - tette hozzá.  

A magyar gazdaság egyik húzóágazata a járműipar, a járműgyártás. Szeretnénk ha nem csak a különböző autók, az összeszerelt motorok számában lennénk ott Európa élmezőnyében, hanem a kutatásfejlesztésben is. Aminek a kezdőpontja az, ha egy fiatal gyerek életében minél korábban felkeltjük a figyelmet erre a területre. Erre kiváló lehetőséget biztosít ez a látogatóközpont. A magyar kormány kialakított egy programot az elektromobilitás terjesztésére, amely a Jedlik Ányos-terv nevet viseli. Nekünk az is fontos feladat, hogy bebizonyítsuk, nem csak dicső múltunk van az elektromobilitásban, hanem jelenünk és fényes jövőnk is. Ehhez kapcsolódik egy cselekvési terv, amelynek része ez a most átadott látogatóközpont. Hosszútávú terv az, hogy csökkenjen a közlekedés károsanyag kibocsátása és hangsúlyossá váljon a magyar vállalatok és kutatóhelyek bekapcsolódása az elektromobilitási fejlesztésekbe és kutatásokba.

Varga Mihály ezután arról beszélt, hogy több nagyváros tesztelte már azt az elektromos kukásautót, amelyet a világon elsőként, magyar fejlesztők és gyártók hoztak létre. Ahogy mondta, ez még csak az első fecske, amit remélhetőleg egy egész fecskeraj követ majd. Kiemelte azt is, hogy a kormány által nyújtott rengeteg kedvezménynek köszönhetően - amely támogatja az elektromos autók elterjedését -, a különböző importőrök visszajelzései alapján a régióban Magyarországon értékesítették a legtöbb elektromos autót. Ennek a pozíciónak a megtartása a cél. Beszélt még a hamarosan elkészülő zalaegerszegi tesztpályáról is, ahol a kutatók az önvezető autók fejlesztését végezhetik szerte Európából.

A célkitűzésekből látszik, hogy nem állhatunk meg, itt pláne nem lehet a babérokon ülni. A magyar gazdaság nagyon jó úton van, megvannak a lehetőségeink, a forrásaink ahhoz, hogy ebben az ágazatban a vezető szerepünket megőrizzük.

Az ünnepélyes szalagátvágást követően a jelenlévők megtekinthették az E-Mobi imázsfilmjét, majd egy szimulátoron a cég ügyvezető igazgatója egy Formula-E autón ment egy kört a Hungaroringen. Zárásként Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Ugron Gáspár Gábor bemutatta az elektromobilitás két magyar nagykövetét, Zsédenyi Adriennt, Zsédát és az Országos Mentőszolgálat szóvivőjét Győrfi Pált. 

https://smarturban.blogstar.hu/./pages/smarturban/contents/blog/50692/pics/lead_800x600.jpg
Dr. Ugron Gáspár,e-Mobi,elektromobilitás,Elektromobilitás Látogatóközpont,töltő,Útmutató a jövőbe
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?