Akkumulátor újrahasznosító üzem nyílik Japánban

Chopi

A Japán keleti tengerpartján fekvő város, Namie elpusztult a 2011-es földrengés és cunami következtében és gyakorlatilag azóta folyamatosan dolgoznak a helyreállításán.

Csaknem hét évvel később megnyílt a város első üzeme, amely a zéró károsanyag-kibocsátású járművek révén hozzájárul a tiszta energia felhasználásához. 

Tulajdonképpen szimbolikus lehetne a helyszín és a szándék is akár önmagában. 

A Nissan autógyár és a a Sumimoto nevű hatalmas kereskedelmi konszern egyik alvállalata közösen hoznak létre egy gyáregységet, ahol a Nissan elektromos járműveinek használt és az élettartamát kiszolgált akkumulátorait fogják bevizsgálni, adott setben újra felhasználni és újrahasznositani. A 4R Energy névre keresztelt vegyesvállalat fogja működtetni az új üzemet, melynek a kapacitását a használt elektromos autó akkumulátorok gyorsan növekvő számához igazítják, mivel az első generációs Nissan Leaf-ekbe szerelt akkumulátorok lassan elérik az életkoruk végét.

forrás: www.inautonews.com

Nissan Leaf akkumulátor-csomag

Érdekes módon magát a 4R Energyt még 201-ben alapították, még a Nissan Leaf sorozatgyártásba kerülése előtt, jó időben felkészülve az igényre, ami most fog előállni.

Japánban annyira szigorúak a régebbi gépjárművek műszaki vizsga feltételei, hogy lényegében olcsóbb a bontóba adni az öt-hét éves autókat, mint forgalomban tartani őket. Így aztán az első, 2011-es Leaf-eket idén el fogják kezdeni szétbontani.

A Namie városában lévő üzembe nemcsak Japánból fognak érkezni az akkumulátorok, hanem a világ minden tájáról oda fogják szállítani a Leaf-ek és az elektromos NV200-asok kiöregedett akkumulátorait. A vállalat kifejlesztett egy rendszert, mellyel megmérhető az akkumulátor egészének és az egyes cellák, modulok teljesítménye, ezáltal meg lehet állapítani, hogy mely elemeket lehet újra felhasználni és melyeket kell újrahasznosítani. 

A megfelelő kapacitással rendelkező cellákból ugyanis felújított, „újragyártott” akkumulátor csomagokat lehet készíteni, melyek az idősebb elektromos autók számára olcsóbb alternatívát jelentenek az újhoz képest.

A jobban elhasznált alkotóelemek például targoncákban tudnak majd tovább szolgálni, amelyeket gyakran lehet újratölteni vagy akár nagy kapacitású ipari méretű energiatároló megoldások részeként hasznosíthatóak.

Általánosságban véve, egy elektromos gépkocsiba szánt akkumulátor-csomag erre a célra már akkor elöregedettnek számít, amikor az energiatároló kapacitása az eredetinek a 70%-ára csökken. 

Ez azt jelenti, hogy tökéletesen használhatóak más célokra, különösen olyanokra, amelyeknél nem merül fel gyakori mély lemerítési fázis (mint tipikusan a gépkocsiknál, amelyek viszonylag nagy sebességgel nagy távolságokat tesznek meg). 

Várhatóan virágzó és gyorsan fejlődő üzletág lesz tehát az akkumulátorok újrahasznosítása, ami igencsak jó hír és felelősségteljes hozzáállást mutat, tekintve egyrészt a felhasznált ritka fémek korlátozott készleteit, másrészt pedig az azoknak a bányászatával járó egyre aggasztóbb káros környezeti hatásokat.

Emellett az elektromos gépkocsik tulajdonosai is részesedhetnek az elhasznált akkumulátor-csomagok értékéből, melyek már nem alkalmasak az autóipari felhasználásra, visszanyerve ezáltal „befektetésük” egy részét.

Szerencsére nemcsak a hibrid vagy tisztán elektromos autó gyártók körében, de a sokkal egyszerűbb és abszolút mindenhol előforduló hétköznapi akkumulátorok körében is vannak példák az akkumulátorok globális újrahasznosítására is.

Az akkumulátorok nagy része jól újrahasznosítható.

A Honda nikkel-metál-hibrid akkumulátor újrahasznosítási programja

A teljesen átlagos 12 voltos autó akkumulátor a legnagyobb mértékben újrahasznosított fogyasztási cikk a világon, nagyrészt a bennük felhasznált erősen mérgező ólomnak „köszönhetően”. 

Ezzel szemben a lítium-ion cellák közömbösek és nem tartják azokat az emberi szervezetre károsnak.

Mindezek fényében, úgy tűnik, mégsem olyan sötét a jövő ebből a szempontból, mint ahogy esetleg eddig gondolhattuk.  

forrás: pushevs.com

Forrás: www.greencarreports.com

https://smarturban.blogstar.hu/./pages/smarturban/contents/blog/50514/pics/lead_800x600.jpg
akkumulátor,e-Mobi,elektromobilitás,Nissan,Útmutató a jövőbe
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?