Volvo – a belsőégésű motorok utolsó generációja

Chopi

A Volvo alig várja, hogy elektromossá válhasson. A vállalatnak nem lesz többé szüksége belsőégésű motorra, nem fejleszti annak további generációját. Kizárólag elektromos autókat fog gyártani.

A svéd autógyártó tervei szerint idén nyáron fogja bemutatni az S60-as következő generációját, miközben érkezik a nemrég leleplezett V60-as Cross Country változata. Általánosságban véve tehát elmondható, hogy a Volvo erősebb hatékonyabb hibrid hajtásláncot fog kidolgozni, ám már belátható közelségben van az időpont, amikor a jövőben kizárólag elektromossággal működő járműveket fog gyártani.

Ez természetesen nem újdonság, a meglepetés az, hogy állítólag a turbófeltöltésű belsőégésű motorok jelenlegi generációja az utolsó a Volvo történetében. Ezt Hakan Samuelsson, az autóipari konszern vezérigazgatója jelentette be Stockholmban, az új V60-as bemutatóján.

Bármennyire is megdöbbentően hangzik ez a kijelentés első hallásra, ne várjuk azt, legalábbis a következő hét évben, hogy eltűnnek a hagyományos robbanómotorok. Az is valószínű, hogy az új generáció szintén a svéd acélra fog épülni és még mindig a maximális biztonság lesz az elsődleges szempont. Továbbra is viszonylag súlyos járművekről beszélhetünk, amelyek azonban a maiaknál lényegesen könnyebbek lesznek majd. 

A klasszikus szedánok és kombik maradnak és továbbra is jelentős szerepük lesz a márka kínálatában, a szabadidő autók, SUV-k irányába történt eltolódás ellenére. A kisebb piacot jelentő sportkombik, kupék, pickup-ok a – Volvo csoporton belül ma már önálló márkaként létező – Polestar felségterülete és fejlesztései lesznek. 

40.1 concept - jobbra az XC40

Kapcsolódó híradás, hogy a jövő évben Android alapú információs és szórakoztató rendszerre vált a Volvo, továbbfejlesztett menüvel és google alapú applikációkkal újítva. Ezen kívül az új V60-ast Volvo „előfizetés” keretében is hozzáférhető lesz, ami már ezer megrendelést hozott a cégnek világszerte. Az autó áráról még nem tudni semmit, a bejelentés azonban hamarosan várható.

A Volvo első tisztán elektromos hajtású kupészerű ötajtós modellje 2019-ben várható és a nagyrészt a 40.2-es koncepción fog alapulni. Hatótávolsága a – meg nem erősített pletykák szerint – 500 km lesz.

a 40.2 concept

A tervek szerint 2025-re a svéd autógyár egymillió elektromos autóval fogja képviseltetni magát az utakon. Két célcsoportot is megcéloznak a moduláris felépítés koncepciójának köszönhetően: egyrészt szélesebb rétegeket költséghatékony megoldásokkal, másrészt pedig a prémium szegmenst nagyobb teljesítményű motorokkal és nagyobb hatótávval.

Volvo XC60 T8 Twin Engine

forrás: https://www.autocar.co.uk, https://www.roadandtrack.com, https://insideevs.com

https://smarturban.blogstar.hu/./pages/smarturban/contents/blog/49927/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?